3 nápady, jak obohatit výuku nové informatiky

Blokové skriptování umožňuje dětem vizuálně a intuitivně řešit problémy tím, že skládají jednotlivé bloky kódu. Díky tomu, nemusejí žáci zápolit se složitou syntaxí a gramatikou programovacích jazyků. Tato metoda učení jim umožňuje rychle pochopit základní koncepty, jako jsou cykly, podmínky nebo proměnné, a to vše v kontextu, který je pro ně hravý a přístupný.

Dále už je jen na vás, jak kombinaci editoru a připravených lekcí didakticky využijete. Vyučující Zdeněk Novotný ze základní školy Krátká v Klášterci nad Ohří například začal s žáky pracovat nejprve v editoru:

"Měli jsme první hodinu s Ylands EDU. Žáci páté třídy se seznámili s prostředím hry a během dvaceti minut vytvořili své první 3D krajiny. Byl jsem překvapený, jak jim to šlo."

Základy programování:

Učitelé mohou použít Ylands EDU k výuce základních programovacích konceptů, jako jsou cykly, podmínky či proměnné, v interaktivním a vizuálním prostředí.

"S dětmi nyní pracujeme s editorem, asi za čtrnáct dní nás čeká práce v lekcích a pak budeme skriptovat."

promenna.jpg if .jpg

Vytváření her:

Studenti mohou v rámci projektů tvořit vlastní hry, což může zvýšit jejich motivaci a zapojení do učiva.

"S některými žáky jsme si skriptování vyzkoušeli o prázdninách a mám několik námětů. Současně prosím o několik rad. Řešili jsme přípravu závodu plachetnic a závodů ve střelbě z kuše, ale tady se nám vždy něco nedařilo. Jistě to pramení z toho, že mám páťáky, kteří se vše teprve učí a já sám jsem jen trochu před nimi."

Kritické myšlení a řešení problémů:

Učitelé mohou navrhnout úkoly nebo výzvy ve hře, které vyžadují, aby studenti aplikovali koncepty, které se naučili, a řešili komplexní problémy.

"Když chceme vedle sebe vložit dva objemy vody, třeba proto, že by se lépe pracovalo s tvary různých průřezů, nejdou nám objemy vody spojit na mřížce tak, jako je to třeba u stavění z bloků, takže máme mezi objemy vody mezery, které zdlouhavě odstraňujeme. Zatím jsme to vyřešili tak, že pracujeme jen s jedním objemem vody, který přemisťujeme a škálujeme, jiné řešení jsme nenašli. Žáci práci mají práci s vodou (a sněhem) moc rádi, proto o tom píšu."

Kdykoliv narazíte při výuce na problém, neváhejte se nám ozvat (edu@ylands.cz) a pomůžeme Vám jej vyřešit. Níže už jen úsměvná, ale důležitá třešnička na závěr. Doufáme, že Vás a Vaše žáky nadchne Ylands EDU podobně jako učitele Zdeňka a jeho studenty.

"Někteří stále zkouší, jak někoho zastřelit, propíchnout nebo alespoň uhodit, tak moc děkuji za to, že hra neobsahuje žádnou možnost násilí."

Přihlaste se k odběru novinek

Chcete vědět o nových metodikách, slevových akcích a novinkách v aplikaci? Zadejte svůj e-mail, klikněte na tlačítko a buďte v obraze.

Ylands EDU bylo vytvořeno největším herním studiem v České Republice

© 2024 BOHEMIA INTERACTIVE a.s. YLANDS® a BOHEMIA INTERACTIVE® jsou registrované ochranné známky BOHEMIA INTERACTIVE a.s. Všechna práva vyhrazena.