6 lekcí pro rozvoj kreativity a logiky u dětí v Ylands EDU

Blokové, či vizuální skriptování je zjednodušený a zábavný způsob, jak nejmladší žáky seznámit s tajemstvím fungování strojů a základními pojmy informatiky bez nutnosti psaní kódu. Co přesně se vaši žáci mohou naučit v připravených lekcích?

1. Příkazy

Sedni! Lehni! Programovací příkaz není nic jiného než pokyn, kterým chceme přimět například psa, aby vykonal určitou činnost. Naučte žáky správně zadávat formální pokyny virtuálnímu počítači.

Lesson_1.gif

2. Události

Připravit, hrajem. Událost může být spouštěčem pro určitou akci nebo situaci. Nechte žáky pomocí událostí přehrávat hudbu, sledovat reakce tančících kamarádů a skládat ze zvuků různorodé melodie.

Lesson_2.gif

3. Sekvence

Sekvence v programování je podobná receptu a žák si zde zkouší vytvořit pomocí seznamu ingrediencí recept. Kuchař, který vaří polévku, musí splnit několik po sobě jdoucích kroků ve správném pořadí, aby bylo výsledné jídlo chutné.

Lesson_3.gif

4. Literály

Šrot praseti, balík sena pro koně. Zvířata mají hlad a je potřeba je nakrmit. Žák pomocí přesného zápisu hodnot přiřazuje druh potravy do jednotlivých očíslovaných výběhů pro konkrétní typy zvířat.

Lesson_4.gif

5. Procvičování sekvence

Upeč třeba chleba, postav třeba zeď. Jak opravit díru ve zdi pomocí sekvencí? Je potřeba zvolit správné pořadí několika příkazů a nakombinovat kroky, které má zedník s cihlami udělat, aby splnil úkol.

Lesson_5.gif

6. Cykly

Skoč! Skoč znova! Skoč ještě jednou! Proč raději nenapsat “skoč 3x”? Není třeba zadávat několikrát ten stejný příkaz, když můžeme využít smyčky. Žák v této lekci pomáhá postavičce překonat různé překážky tím, že cyklí jednotlivé úkony místo jejich opakování.

Lesson_6.gif

Koukněte se na další články u nás na blogu, ať už vás zajímá více blokové skriptování nebo nápady, jak můžete využít Ylands EDU přímo ve výuce.

Přihlaste se k odběru novinek

Chcete vědět o nových metodikách, slevových akcích a novinkách v aplikaci? Zadejte svůj e-mail, klikněte na tlačítko a buďte v obraze.

Ylands EDU bylo vytvořeno největším herním studiem v České Republice

© 2024 BOHEMIA INTERACTIVE a.s. YLANDS® a BOHEMIA INTERACTIVE® jsou registrované ochranné známky BOHEMIA INTERACTIVE a.s. Všechna práva vyhrazena.